Українська
Замовити зворотній дзвінок
info@a-office.com.ua
Напишите нам
Головна » Блог » Аналіз ринку офісної нерухомості Києва Підсумки 2019 року
Jan
29

Аналіз ринку офісної нерухомості Києва Підсумки 2019 року

Автор: Заярнюк Ольга - аналітик ринку офісної нерухомості

За підсумками 2019 року всі індикатори ринку офісної нерухомості продемонстрували позитивну динаміку. Зниження спостерігалося тільки за темпами введення в експлуатацію нових об'єктів. Із заявлених 146,4 (GLA) тис. Кв. м площ було введено тільки 84,9 тис. кв. м (GLA), по іншим терміни введення були перенесені на 2020 рік.

Тенденції Ринку офісної нерухомості Києва

На тлі високого попиту спостерігається зростання активності девелоперів в сегменті. З урахуванням об'єктів, за якими було перенесено термін введення в експлуатацію з 2019 року, в 2020 році очікується вихід на ринок 184 тис. кв. м площ. Зростання орендних ставок знаходився на рівні інфляції +/- 1 п. п., що свідчить про стабільну ситуацію на ринку. Спостерігається тенденція укладення попередніх договорів оренди об'єктів, що знаходяться ще на стадії будівництва. У 2020 році не очікується істотного зниження обсягів попиту на якісні офісні приміщення. На тлі дефіциту великих якісних офісів в сегменті класу А орендарі стають менш чутливі до орендних ставок вище середніх.

Загальна кількість офісних приміщень серед класу А, В +, В і С 3,482 млн кв. м (GLA), з яких нове будівництво 84,9 тис. кв. м (GLA). Кількість вільних площ 227,8 тис. кв.м.(6,5%). Чисте поглинання склало 122,3 тис. кв. м. Понад 150 тис. кв. м (за попередніми оцінками) загальна площа офісних приміщень, зданих в оренду в Києві в 2019 році.

* Чисте поглинання - показник, що відображає різницю між площами, зайнятими на початок і кінець аналізованого періоду. Позитивне поглинання означає, що з ринку «вибираються» вакантні кв. м. Негативне поглинання відображає зворотне - звільнення додаткових кв. м, які спільно з новим будівництвом формують вакантність.

** базові ставки оренди, без урахування ПДВ і експлуатаційних платежів

Обсяг ринку за підсумками 2019 року склав 3,482 млн кв. м (GLA) в 476 класифікуються бізнес-центрах. Зростання пропозиції склав 2,5%.

Нове будівництво:

Пропозиція 84,9 тис. кв. м, що на 23,2 тис. кв. м менше за аналогічний показник 2018 року. Найбільший обсяг нової пропозиції був представлений об'єктами класу В: 54,0 тис. кв. м.

Класу В +: 14,2 тис. кв. м;

Класу А: 9,5 тис. кв. м;

Класу С: 7,1 тис. кв. м.

В 4 кварталі 2019 року введено в експлуатацію 8 об'єктів загальною площею 46,5 тис. кв. м.

* Базові ставки оренди, без урахування ПДВ і експлуатаційних платежів

** зростання орендних ставок в сегменті класу В був збалансований виходом на ринок нових об'єктів

 

 

Попит ринку офісної нерухомості

Найбільш затребуваними є офіси, розташовані в центральному діловому районі і в наближених до центру районах поряд з метро. Близькість до метро стає більш пріоритетною центру. Для великих компаній важлива наявність в офісній будівлі сучасних інженерних систем, електропостачання другої категорії, центральної системи вентиляції і кондиціонування, рівень забезпеченості авто- і велопарковки, а також наявність закладів громадського харчування. Безумовно, фаворитами залишаються офіси з відмінними видовими характеристиками, панорамним склінням і терасами. Близько 50% попиту було сформовано з боку IT-компаній, другі в рейтингу - компанії з сектора промислової енергетики, значне місце в структурі попиту зайняли компанії агропромислового сектора, сфери професійних послуг (консалтингові, фінансові компанії, коворкінг). Стабільно високий попит на офіси як 100-200 кв. м, так і на приміщення окремим блоком понад 1000 кв. м. Спостерігається зростання попиту на Лівобережну частину Києва як на офіси в межах 200-500 кв. м, так і від 2000 до 6000 кв. м. Зростає попит на приміщення під інфраструктурні об'єкти, школи, розвиваючі центри, клініки.

  • У перспективі на ринку прогнозується дефіцит великих якісних офісів. Вже зараз ми бачимо відкладений попит як з боку орендарів, так і покупців на площі 5 000-15 000 кв. м в районах з відмінною локацією.
  • Девелопери, інвестори розуміють дані тенденції, і ми спостерігаємо попит на майданчики під будівництво БЦ в місцях з перспективною локацією.
  • Зростання попиту на якісні офісні об'єкти спостерігається не тільки з боку інвесторів, але і з боку компаній, які хочуть придбати будівлі / приміщення для власного розміщення.

Що стосується вакантних площ на ринку офісної нерухомості, то частка вільних приміщень станом на кінець 2019 року склала 6,5%, де площа 227,8 тис. Кв. м. серед клас А, В +, В і С.

Зростання рівня вакантності в бізнес центрах класу «В +» і «В» викликаний за рахунок: введення в експлуатацію (ближче до кінця року) нових об'єктів даного класу, загальна площа яких склала 64 тис. Кв. в в сегменті класу В і 14,2 тис. кв. м в В +.

Позитивні тенденції на ринку офісної нерухомості, його збалансованість стимулювали інвестиційну активність в сегменті. Зростання попиту на ринку оренди і зниження рівня вакантності привели до формування дефіциту якісних офісних площ з хорошою локацією, відповідно, і мінімізації ризиків падіння прибутковості об'єктів, що сприяло зростанню числа угод купівлі-продажу серед офісних об'єктів. Сформована кон'юнктура ринку передбачає стабільні обсяги виходу на ринок нових об'єктів, стабілізацію і незначне зростання орендних ставок в 2020 році на якісні офісні приміщення в центральному діловому районі Києва.

При написанні статті, дані надала консалтингова компанія Aurora Development.

Написати коментар
Місто
 
Район міста
 
Станція метро
 
Шукати за назвою БЦ
Клас об'єкта
Площа (м2)
Ціна грн/m2
Скинути всі фільтри
Показати більше варіантів пошуку
Підпишіться на нові властивості, що відповідають цим параметрам.
повернутися
Заявка на відбір пропозицій
Надішліть нам свої побажання, і наші експерти підберуть для вас потрібний об’єкт.
Написать директору
Тут Ви можете написати директору.