Українська
Замовити зворотній дзвінок
info@a-office.com.ua
Напишите нам
Головна » Блог » Hot Desking - що це?
Nov
10

Hot Desking - що це?

Автор: Дубовик Анна - експерт з комерційної нерухомості

Hot Desking- це нова модель організацїї офісного простору, що припускає спільне використання робочих столів. Тобсто за співробітниками не закріплюється окреме місце. Вони займають простір пілся попереднього узгодження (домовляються між собою).

Такий підхід дозволяє домогтися вискої мобільності працівників та оптимізацїї використання офісу. Вперше цю модель використовуваил в США в 90-х роках. Основна причина застосування - економія бюджету компанїї.

Як показала практика, система незакріплених робочих місць ідеально прижилася в фірмах, в яких співробітники ( в повному обсязі, а лише їх частину або ж один-два людини) знаходяться в роз'їздах по роботі. При цьому їх місце пустує без діла.  Якщо офіс орендованій, то за це місце орендатор платить певну суму. Тому американські та європейські компанхх вирішили позбутися  від цих витрат та перейшли на систему Hot Desking.  В Україні така концепція викроистання офісного простору тільки набирає свою популярність. 

Як працює сучасна модель? 

Співробітник, який приходить в офіс раніше всіх, може зайняти будь-яке з вільних місць. Інший співробітник який прибув на роботу ближче до 10-11 години дня задовльняється обмеженеим вибором. Третій працівник розмущується на останьому вільному місці - у нього немає вибору. Всі вони використовують особисті паролі та логіни для входу в загальну корпоративну мережу через встановлений комп'ютер. 

Начальство може підбирати гнучкий графік щоб після завершення робочої зміни одного спіробітника на його місце приходив інший. Така концепція дозволяє економити та орендувати невеликі офіси для численного персоналу. Можливе бронювання робочого місця. Це робиться двома способами - через працівника на ресепшені або по корпортивній системі.

Загальні робочі місця - правила використання 

Кожен працівник повинен підтримувати чистоту на своєму місці. Для цього йому потрібно використовувати вологі серветки. З їх допомогою можна періодично протирати стіл, комп'ютер, підколотники офісних крісел. 

Друге правило - після закінчення роботи на столі та біля нього не повинно залишатися особисті реч працівника. Рекомендується перед відходом уважно оглянути робочу зону. Інші правила:

  • важливо завжди знаходити спільну мову з колегою (тільки так вдається домовитися з ним з приводу бронювання робочого місця);
  • якщо існує програма з бронювання місць, необхідно навчиться нею користуватися (щоб не виникало спірних ситуацій в офісі не витрачався час на з'ясування, хто яке місце зайняв);
  • начальство повинно забезпечити своїх співробітників зручними та ергономічними меблями.

Cистема Hot Desking передбачає, щоб в офісі обладнання були ідеально налаштовані та працювали без збоїв. Так як в ньому будуть тривалий час перебувати співробітники різних відділів.

Переваги концепцїї незакріплених місць

Підвищуєтья ефективність використання наявного офісного простору. Компанія економить гроші, орендуючи приміщення середніх габаритів. Інші переваги:

  • підвищується продуктивність кожного робітника (атмосфера загальної зайнятості сприяє цьому);
  • відділи відмінно контактують між собою (не потрібно бігати по кабінетах і шукати потрібного фахівця);
  • cтимулюється творчий підхід;
  • оперативно вирішуються поточні проблеми;
  • працівники гглибоко занурюються в процеси;
  • зміцнюються дружні та професійні відносинм серед співробітниква 

Ця модель буде корисна для невеликих стартап проектів і для компаній, що орендують офісні приміщення в елітних районаз міста, де вартість квадратного метра вище за ринкову в кілька разів

Інші варіанти організацїї робочого простору 

З огляду на що кабеінетне планування втрачає свою популярність, можна виділити наступні формати організацїї робочого простору:

  • коворкінг, оренда робочго місця на певний час 
  • open space. Поділ офісу на невеликі кабінети шляхом зведення капітальних перегородок з закріпленням  робочого місця за співробітником
  • система 5S. Принцим порядку та чистоти на робочому місці

Найбільш вигідно виглядає система Hot Desking. Вона вже успішно використовується за кородоном і поступово впроваджується в вітчизняний бізнес. Наше консалтингове агентство допоможе вам підібрати оптимальні офіси, облаштовані за концепцією Hot Desking в центрі Києва.

 

Написати коментар
Місто
 
Район міста
 
Станція метро
 
Шукати за назвою БЦ
Клас об'єкта
Площа (м2)
Ціна грн/m2
Скинути всі фільтри
Показати більше варіантів пошуку
Підпишіться на нові властивості, що відповідають цим параметрам.
повернутися
Заявка на відбір пропозицій
Надішліть нам свої побажання, і наші експерти підберуть для вас потрібний об’єкт.
Написать директору
Тут Ви можете написати директору.